Matrecept

Stekta heta räkor (4 p)

  • olivolja
  • 1/2 kilo kokta räkor (crevette cuit)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 7 hela ”piment de cayenne entier”

Värm räkorna i olivoljan. Hacka och lägg i vitlöken och cayenne-frukterna.

Kokta ”palourder”

Rengör palourderna (mängderna räknade efter cirka 60-70 stycken, vi tycker 1 kg, runt 70 stycken, är lagom till 2 pers)
Värm olivolja i en gryta
Ha i hackad vitlök
Stek någon minut i olivoljan
Ha i 1,5-2 dl vitt vin
Reducera till ungefär hälften
Ha i palourderna
Koka tills de flesta har öppnats (5-10 minuter beroende på antalet)
Ha i 20 gr smör och hackad persilja

Klart! (t.ex med pasta)

Mannerströms pilgrimsmusslor

Färska pilgrimsmusslor finns 1 okt – mitten på maj. Frysta duger bra.
Dubbla mängden blir inte dubbla tiden förstås.Och pannan kyls förstås ner när man lägger ner fel på en gång.

Grillade ”småsoles”

Köp 4 ”småsoles” för 10€ hos fisktanten på torsdags- eller söndagsmarknaden.
Köp dem gärna fjällade. Är solen större man öka på tiden tiden 8-9 minuter.

Skär av huvudet och ta ur inälvorna.
Skär bort yttre delen av fisken (som mest innehåller små ben).
Ta bort skinnet på den vita sidan. (Kan dras bort om man först skurit bort ytterdelen och sedan skär ett litet snitt vid fiskens stjärt.)
Salta och peppra fisken.
Grilla cirka 5 minuter per sida.

Kokt hummer

  • Häll 6,5 l vatten och 5 dl öl (lager) i grytan. Tillsätt 10 rejäla dillkvistar, 3 dl salt, 3 msk dillfrön och 2 sockerbitar. Koka upp och låt koka 3 minuter. Ta bort gummibanden på klorna, håll hummern upp och ner i stjärten och lägg ner den i det kokande vattnet med klorna först. Placera en porslinstallrik ovanpå de 2 humrarna och låt dem koka ca 8 minuter
  • Ta upp humrarna och låt dem svalna. Låt koklagen svalna till ca 50 °. Lägg då tillbaka humrarna i lagen, lägg på lock och ställ i kyl över natten.