7 november 2015

Soligt hela dagen. Nästan 22 grader. Lunch utomhus.

Idag när jag skulle städa bort risiga tomatplantor såg jag att det fanns massa mogna paprikor. Det missade vi när vi kollade runt i trädgården i början. Och observera hur sur paprikan näst längst till vänster på översta raden ser ut!

IMG_3923

Började titta på taket i badrummet idag. Skruvade bort ett ventilationsgaller och trodde jag skulle kunna titta upp ovanför innertaket. Nix, en innovativ ventilationslösning 😉 Ventilationsgaller för syns skull kan man säga…

IMG_3906

Men jag kunde åtminstone se att det var en gammaldags gipsskiva med gips ovanpå träribbor. Ovan där är bjälkar/reglar i linje med ytterväggen mot trädgården. Förmodligen får man ta ner gipstaket och/eller lägga nya reglar under det som går på tvärsen och läggs så att jag kan skruva fast mina nya stålreglar.

När jag sedan går upp på vinden för att försöka se hur tätt reglarna ligger så blir man lite mörkrädd. Golvet på vinden är ju så murket så att man här och där kan trycka hål genom plankorna. Borde bytas snarast. Och samtidigt kolla om reglarna är okey och om det är okey, behandla dem preventivt mot trämask.

Borrade sedan genom innertaket av gips på ett antal ställen för att hitta reglarna. De är ju inte lika regelbundet satta som i ett nybyggt hus.

Åt grannens hus är de ganska regelbundet satta och det finns två reglar längst ut på sidorna av taket. Blå tejp markerar regel.

IMG_3921

 

Åt sovrummet till (andra sidan stora tjocka regeln i taket) är det mer spritt och inga reglar närmast väggarna.

IMG_3922

Det absolut bästa ur hållfasthetssynpunkt vore förstås att ta bort det gamla innertaket, men det känns som ett rätt meckigt och dammigt jobb. Så det kanske blir så att jag skruvar upp ett nytt regelsystem i taket som plåtreglarna kan fästas i. Samtidigt ska vi göra ett nytt innertak som ligger under den stora tjocka bjälken i taket. Så egentligen är det där som man vill ha en ny utgångspunkt. Får fundera lite. Det ska ju vara reglar åt båda hållen. Hur får man ihop det egentligen?

Middag på La Quincaillerie. Nästan fullsatt.

Comments are closed.