1 juli 2015

Det var oväder i natt med regn och åska.

Varmt och soligt idag igen. Lite svalare än igår, snitttemp på eftermiddagen 31.5, max temp 36.1.

Rensat brännässlor och lite annat ogräs. L har också rensat mycket i trädgården, trots hettan.

Efter lunch kom ”trädgårdsmästarna” som ska kapa tujahäcken förbi. De ska maila en offert i morgon. Jag frågade också om de jobbar med gräsmattor eftersom vi skulle vilja få ordning på vår gräsmatta. Han skulle lägga med info på kvm-pris för att göra i ordning gräsmattan. Eventuellt blir det svårt att behålla alla gamla fruktträd då. Jag frågade inte varför men jag antar att det beror på rotsystemen?

 

Skördade ännu en stor squash på 1,1 kg.

IMG_3543

Började titta på fönsternischen igen. Lite skönt att arbeta inne när det är för varmt ute i solen. Tittade på brädorna i nischen precis ovanför fönstret.

IMG_3550

Borrade lite hål för att se vad det var bakom. Jag hade förväntat mig en stor hel bärande sten tvärs över hela fönstret. Det är dock som ett lager med vanliga plank på 20-30 mm. Sedan är det en sten som täcker ungefär halva djupet på fönsternischen. Närmast fönstret är det ett ”hål” där det ligger en murken maskstungen bjälke.

IMG_3549Till höger fönstret, till vänster rummet. Den här bilden visar alltså vad som finns ovanför plankorna i bilden ovan. Blir lite osäker när man ser tjocka bjälkliknande saker som är helt sönderätna av trämask. Är det en bärande del som är helt uppäten? Är stenen till vänster hel och täcker hela fönstret och därmed bärande? Jag hoppas på det…

När det gäller glipan mellan nischen och innerväggen har jag funderat lite och konstaterat ett eftersom den glipan varierar väldigt mycket i bredd och djup kommer det inte att fungera med att lägga en kvartsstav där. Så nu funderar jag på att lägga puts ända ut mot innerväggen och stadga upp putsen med ett nät i glipan.

IMG_3552

Så när jag satt upp sådana nät ska jag kunna putsa vidare. Frågan är bara vad som händer upp i ”taket” av fönsternischen så länge de murkna brädorna ligger kvar. Jag måste nog lösa den delen inna jag fortsätter putsa. Nätet kan jag sätta dit och förbereda men att lägga på mer murbruk nu verkar dumt.

Middag på Comptoir du Marché i Jonzac.

Comments are closed.